

buah kundang
garam kasar
------- # -------
3 sudu besar cili mesin
nisan/gula melaka
1/2 cawan gula pasir
1/2 sudu garam halus
2 sudu kicap manis
sedikit belacan ~ optional
3 cawan air
- Belah buah kundang dan buang biji kaler purple dlm tu.
- Basuh bersih buah kundang. Masukkan ke dalam besen dan isikan air menutupi keseluruhan buah.
- Masukkan segenggam garam kasar dan kacau sebati. Rendam semalaman. (proses ni utk menghilangkan rasa masam buah)
- Esoknya buang air td dan bilas lg. Ulang sekali lg proses merendam dan masukkan segenggam garam kasar lg.
- Rendam semalaman lg. Dalam masa tu hendaklah dikacau/gaul sesekali buah tu.
- Keesokkannya, toskan buah kundang. Kebiasaannya kulit buah kundang akan berubah kekuningan bila dah cukup tempoh merendam dgn air garam ni.
- Masukkan kesemua bahan2 utk membuah kuah jeruk dan masaklah dgn api sederhana sehingga mendidih dan sedikit pekat.
- Tak perlu masukkan air asam jawa, sbb nanti air buah kundang yg masih ada rasa masam2 tu akan turun gak dlm kuah tu.
- Biarkan kuah sejuk sedikit dan curahkan ke atas buah kundang dan gaul hingga sebati.
- Masukkan ke dalam bekas plastik atau botol kaca.
- Simpan dlm peti ais semalaman utk mendapatkan rasa yg lebih sedap.
- Sedap tau makan jeruk kundang ni dgn keropok keping/ikan..