f Secubit Garam: Nasi Ketumbar

Tuesday, June 28, 2011

Nasi Ketumbar

ASSALAMUALAIKUM..

Kalau rasa males nak masak tp nak makan nasi yg sedap, try ler Nasi Ketumbar ni. Tapi dengan syarat kena lah ada daun ketumbar ya..  Kang tak jadi pulak Nasi Ketumbar. Boleh tahan sedap gak nasi ni, mudah dibuat, bahan2 pun simple jer. Harum bau daun ketumbar bila time masak tu.Time makan lg la harum baunya tu kan..


Sebagai gandingan Nasi Ketumbar ni, K.Nor buatkan Ayam Masak Merah Berempah. Alhamdulillah, gandingan yg agak serasi ni. Kalau ikutkan nak buat gak Acar Mentah tp tahap kerajinan dah agak menurun. Makan jer berulamkan tomato dan timun batang.. sedap jugak :)

Resipi K.Nor ambil kat dapur Ayu S'pore yg mana resipi asal dtg dari MyResipi kan.. Mekasih Ayu dan tuan asal resipi.


NASI KETUMBAR
resipi : Q'ein @ Myresipi
sumber : Ayu S'pore & K.Nor

Bahan:
500g beras
3 s/b mentega/minyak sapi
sedikit minyak
1 biji bawang merah (dimayang halus)
3 batang daun ketumbar (blender halus)
sedikit garam
pewarna hijau
1 kiub ayam

Cara-cara
Basuh beras dan toskan
Cairkan mentega bersama sedikit minyak
Masukkan bawang goreng sehingga wangi dan masukkan kiub ayam
Kemudian masukkan beras, daun ketumbar yang telah blender tadi dan secubit garam
Masukkan air dan masak seperti nasi biasa
Bila nasi dah kering buat beberapa lubang dan titiskan pewarna hijau.
Tunggu sehingga nasi betul-betul masak dan gemburkan sebelum dihidang.

*daun ketumbar yg diblend tak perlu ditapis kalau ditapis akan mengurangkan aroma daun ketumbar dlm nasi..